otrdiena, 2012. gada 25. septembris

Lokomotīves vadītāja lāde




 Lāde vienmēr saistās ar kaut ko interesantu, aizraujošu, neredzētu vai noslēpumainu. Tajās mēdza glabāt vērtīgāko. Ko mēs domājam, kad dzirdam vārdu „lāde”? Vai pūra lādi? Vismaz kādu izrakstītu jostu vai cimdu pāri. Citam varbūt atmiņā ataust klēts ar labības un miltu stirpām lielās lādēs. Taču šī nav gluži tāda lāde. Pat ne dārglietu lādīte. Šī ir dzelzceļa lāde! Arī te ir glabātas svarīgas lietas. Tā bija neiztrūkstošs lokomotīves inventārs un atradās vietā, kur dzelzceļa pasažieri parasti nenonāk – lokomotīves vadītāja kabīnē. Tieši šī lāde pirms vairāk nekā simts gadiem – 19.-20.gs. mijā – mēroja savus ceļus tvaika lokomotīvē kopā ar tās vadītāju Ambrosiju Bruhovecki. Tajā parasti glabāja atslēgas, ikdienā nepieciešamus dokumentus un arī maltītes tiesu.
2010. gadā ar Ambrosija Bruhovevcka pēcnācēju gādību lāde savu galastaciju ir sasniegusi Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā.

Savukārt šajā fotogrāfijā aplūkojams vēl viens visai „praktisks” lokomotīves vadītāja  lādes pielietojums 20. gs. 20.-30. gados

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru