otrdiena, 2012. gada 25. septembris

1924. gada - Pasta vagons, vagonbūves atdzimšanas liecinieks

Fotogrāfija - Pasta vagona interjers -  vagonbūves atdzimšanas lieciniece pēc I Pasaules kara a/s „Fenikss”, 1924. gads, fotogrāfs K.Grīns
1999.gada sākumā Latvijas dzelzceļa vēstures muzejam tika nodots Rīgas vagonbūves rūpnīcas muzeja krājums, bet kā izrādījās ne visi priekšmeti nonāca mūsu muzejā. Pagājušā gada sākumā kāds kungs uz antikvariātu aiznesa vairākas fotogrāfijas, kas tapušas 20.gadsinta pirmajā pusē un saistītas ar vagonbūves vēsturi Latvijā. Antikvariāta darbiniece Ieva Baļļa, redzot šīs unikālās fotogrāfijas kungu atveda uz muzeju un tā pēc 12. gadiem šīs fotogrāfijas nonāca blakus savām līdzgaitniecēm, kas jau atradās muzeja krājumā.
Vienā no šīm fotogrāfijām redzams pasta vagona interjers. Šī bilde muzejā nonāca „īsajā brīdī” kad tika restaurēts trešās klases pasažieru vagons. Kuram nebija saglabājies ne interjers ne rasējumi. Pateicoties jaunieguvumam muzejs varēja atjaunot vairākus interjera elementus, kuru izskats pirms tam nebija zināms.
Fotogrāfija ir lieciniece jaunam posmam vagonbūves vēsturē Latvijā. Jo, beidzot, 1924.gadā tika atsāktas vagonbūves tradīcijas, kas tika pārtrauktas Pirmā pasaules kara dēļ. Latvijas valsts dzelzceļi a/s „Fenikss” pasūtīja divus K platuma pasta vagonus, 10 pievadceļu platuma pasažieru vagonus. Un jau pēc gada sākās jaunu platsliežu dzelzceļu pasažieru vagonu būve.
Par šo attēlu saglabāšanu īpašs paldies Ievai Baļļai un kungam, kas tagad vēlējās palikt anonīms, bet 20.gs. 90.gados neļāva RVR  bankrota procedūras laikā pazust šiem attēliem.

1 komentārs:

  1. īsajā vai īstajā brīdī? (rindiņ pie bildes apakšas) Skaists vagons:))Labs blogs.

    AtbildētDzēst