piektdiena, 2012. gada 28. septembris

CkS – tvaika lokomotīve, kas rotāja Daugavpils dzelzceļu tehniskās vidusskolas diploma vāku.


Latvijas dzelzceļu tvaika lokomotīves mūsu paaudze var aplūkot tikai fotogrāfijās. Muzeja krājumā attēli ar lokomotīvēm nonāk reti. Visbiežāk, tad, kad kāda ģimene nodod savas dzimtas vēstures liecības2011.gadā R.Blauas kundze dāvināja sava vectēva, bijušā dzelzceļa darbinieka Jāņa Šilausa fotomateriālus un dokumentus. To vidū bija arī lielisks CkS sērijas lokomotīves skats.
Foto: CkS -152, kabīnē pie loga J.Šilauss 1940.gadā.

CkS  sērijas lokomotīve pēc tās konstrukcijas ir atzīta par vislabāko tvaika lokomotīvi cariskajā Krievijā, kur tās masveidā ražoja no 1910. līdz 1918. gadam. Arī Latvijas valsts dzelzceļos starpkaru posmā modernās CkS sērijas lokomotīves iekaroja nedalītas simpātijas. Strādāt uz CkS sērijas lokomotīvēm norīkoja pašus pieredzējušākos un prasmīgākos vadītājus. Viņu vidū bija arī Jānis Šilauss.
Iespējams tieši savas popularitātes un reputācijas pēc Daugavpils dzelzceļu tehniskās vidusskolas diplomu 20.gs. 20. - 30.gados rotāja CkS lokomotīves attēls.



J.Šilauss dzimis 1896.gadā, miris 1979.gadā. Uz dzelzceļa J.Šilauss sācis strādāt Šķirotavas depo 1925. gadā un visu savu darba mūžu, līdz aiziešanai pensijā 1955.gadā nostrādājis lokomotīvju saimniecībā par lokomotīves vadītāju.

Fotogrāfijā.  J.Šilauss ar ģimeni, sievu Zelmu un meitu Ilgu - R.Blauas k-dzes māti.

Muzejs ir pateicīgs Blauas kundzei par uzticēšanos, nododot glabāšanā savas ģimenes vēstures liecības.

2 komentāri:

  1. cks bija super. Esmu dzirdējis daudz stāstus par to, bet par to, tad citreiz :)

    AtbildētDzēst
  2. VstitadWim-po Jeremy Lewis Crack
    quebracversmor

    AtbildētDzēst