pirmdiena, 2012. gada 1. oktobris

Traģiskākās dzelzceļa avārijas Latvijā liecība - vagona numura plāksne.

Harija Menča dāvinātā vagona numura plāksnīte, kas Latvijas Dzelzceļa muzeja krājumā nonāca 2008. gada 6. novembrī, ir vienīgais saglabātais priekšmets no Latvijā lielākas dzelzceļu avārijas. Tā ir lieciniece traģiskajiem 1976. gada 16. februāra notikumiem, kad, saskrienoties Ļeņingradas-Rīgas ātrvilcienam un manevrējošām lokomotīvēm, gāja bojā 46 un tika ievainots 61 cilvēks. Lai cik skarbi tas nebūtu, arī šajā nelaimē galveno lomu nospēlēja lietas, kam ikdienā nepiegriežam vērību-kāda minūte, neprecīzi formulēts teikums un februāra mēnesim raksturīgi laika apstākļi.


Naktī uz 16.februārī gaisa temperatūra bija ap -5 grādiem un nedaudz sniga, kas vēlāk nospēlēja visai traģisku lomu, jo pārmiju mehānisms bija iesalis, savukārt pirms dežūras maiņas tās netika attīrītas. Situāciju nolēma labot viena no pārmijniecēm un, nepaziņojot par to ne stacijas dežurantam, ne vecākajai pārmijniecei, devās ne vien pēc slotas, bet novirzīja arī kravas vilciena sastāvu uz 3. sliežu ceļa, pa kuru pēc 15 minūtēm bija jābrauc Ļeņingradas-Rīgas ātrvilcienam, par kuru pārmijnieks bija piemirsis. 6 minūtes pirms katastrofas tika pieļauta vēl viena liktenīga kļūda–pavēle par sliežu ceļa sagatavošanu ātrvilcienam tika nodota nereglamentētā formā, tādējādi turpinot radīt neskaidrības. Kad pulksten 8.41 ātrvilciena vadītājs saprata, ka dodas pretī lokomotīvei, līdz sadursmes vietai bija palikuši 250 metri un izvairīties no sadursmes vairs nebija iespējams.
Mazā, mēmā vagona numura plāksnīte, kas dzirdēja un redzēja ne vien sadursmi, bet arī bojāgājušo pēdējos sirdspukstus, nekad mums nespēs izstāstīt šīs katastrofas upuru, vaininieku un izdzīvojušo sajūtas, tomēr ļaus atcerēties to, ka nozīme ir arī pavisam nelieliem priekšmetiem un sīkumiem. Tieši 3 vagons uztvēra visu trieciena smagumu, bojā aizgāja visi vagona pasažieri. Vagona plāksni savā kabatā ielika toreiz jaunais lokomotīves vadītāja palīgs Harijs Mencis, kas bija atsūtīts likvidēt avārijas sekas. Plāksnīte mājās nedeva mieru un tagad, kad nodibināts Dzelzceļa muzejs, viņš nolēma to nodot muzeja krājumā.


Nereti par svarīgām lietām un nozīmīgiem notikumiem mums var pastāstīt tieši tās lietas un priekšmeti, kuri no pirmā acu uzmetiena šķiet pavisam necili vai neizteiksmīgi. Taču tas tā šķiet tikai sākumā, jo, kā zināms, vēsturē sīkumu nav. To apliecina šīs vagona plāksnes stāsts.

1 komentārs:

  1. Sveiki,
    Vai meklējat likumīgu aizdevumu?
    Vai jūsu bankas jums ir atteikušas?
    Viena vai otra iemesla dēļ jums ir vajadzīga nauda.
    Jūs esat sirsnīgs un godīgs
    Jums ir nepieciešams kredīts, lai nomaksātu parādus, rēķinus vai
    īstenot projektu?
    Jums vienmēr ir iespēja.
    Vēl satraucošāk ir tas, ka mēs piedāvājam aizdevumus no €5000,
    ātri un uzticami, ar gada procentu likmi 3%. Mēs esam
    uzticams
    Ja jūs interesē, nevilcinieties sazināties ar mums tieši.
    pasts: marcdupon18@gmail.com

    AtbildētDzēst